1. Help Center
  2. Apostle App Resources (Dutch)

Ben ik een social master, activator, creator of ambassador?

Een succesvol Social Shift project bestaat uit een duidelijke rollenstructuur. De Social Shift verdeeld medewerkers in vier verschillende rollen: de Social Master, de Social Activator, de Social Creator en de Social Ambassador.

Social Master:
Een Social Master vervult de rol van projectmanager van de Social shift van jouw organisatie. Hij of zij is er verantwoordelijk voor dat de shift ook daadwerkelijk bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie. Doordat de Social Master een faciliterende rol vervult, kunnen alle deelnemers hun werk optimaal uitvoeren binnen het traject. Vaak is deze persoon een communicatie of marketingmanager. Iemand met inzicht, overzicht en beslissingsbevoegdheid. Bij grotere organisaties kan het inzetten van twee Social Masters geen overbodige luxe zijn. Naast de coördinerende rol, is de master ook verantwoordelijk voor het verzenden van de juiste boodschappen via ambassadeurs. Een Social Master monitort, cureert en redigeert verhalen die medewerkers aanleveren, zodat zij professionele berichten kunnen plaatsen op hun social media kanalen. De Social Master helpt de Social Activator bij het activeren van collega’s. Tot slot is de Social Master de eigenaar van de Social shift strategie, en dus ook eindverantwoordelijk voor het gehele traject.

Social Activator:
De Social Editors dienen als aanjagers van de Social Master. Zij zorgen ervoor dat overal in de organisatie mooie verhalen verzameld worden en dat al deze verhalen worden aangeleverd bij de Social Master. Een master kan dit namelijk niet alleen, hiervoor heeft de master interne influencers binnen de organisatie nodig om draagvlak te creëren, en medewerkers aan te zetten tot actie. Per afdeling, vestiging of team heb je een enthousiaste influencer nodig, om collega’s te stimuleren en motiveren om zo actief mogelijk deel te nemen aan de Social shift van hun bedrijf. Dit kan al door even mee te lopen naar het koffiezet automaat, of door tijdens een structurele vergadering aan te haken om de social shift daar aan bod te laten komen. De Social Activator focust zich voornamelijk op de Social Creators, want zij zijn verantwoordelijk voor authentieke, echte verhalen van je organisatie.

Social Creator:
Social Creators zijn de ambassadeurs binnen jouw organisatie die de verhalen daadwerkelijk vastleggen en aanleveren bij de Social Master zodat deze hier deelbare berichten van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s en video’s van momenten waarbij ze aanwezig waren, maar ook aan nieuwsberichten of blogartikelen uit de branche. Zij verzamelen de echte authentieke verhalen waar het allemaal om draait binnen de Social shift. Hoe authentieker, hoe beter het verhaal werkt op social media. De betrokkenheid van het netwerk neemt hierdoor enorm toe.

Social Ambassador:
De Social Ambassadors zijn alle mensen in de organisatie of daarbuiten die berichten krijgen aangeboden om via hun eigen social media kanalen te delen met hun netwerk. Dit is misschien de taak met de minste verantwoordelijkheid, maar wel de taak met de meeste impact. Zonder de persoonlijke netwerken van de Social Ambassadors is er immers geen bereik. Uiteraard plaatsen de ambassadeurs in de andere rollen ook verhalen op hun social media kanalen, maar voor de ambassadeurs die binnen deze rol actief zijn, is dit de hoofdtaak. Social Ambassadors hebben zelf de keuze welke berichten ze wel of niet delen. De Social Ambassadors zijn dus de eindredacteuren van de Social shift.